News

FDM vs Resin 3D printere

FDM vs Resin 3D printere

FDM vs Resin 3D printere. Hvad skal jeg vælge?

Når du skal vælge mellem en FDM og en resin 3D-printer, afhænger det meget af dine behov og hvad du ønsker at opnå med din 3D-printning. Begge teknologier har deres styrker og svagheder, så lad os dykke ned i, hvad der adskiller dem, og hvilken type printer der passer bedst til dig.

Hvad er FDM 3D-printere?

FDM (Fused Deposition Modeling) er den mest populære type 3D-printer til hjemmebrug. FDM-printere bygger modeller ved at smelte filament (typisk plast) og lagvis opbygge objektet. Denne teknologi bruges især til større objekter og er ideel til både hobbyprojekter og industrielle anvendelser.

Fordele ved FDM-printere:

  • Større byggevolumen: Du kan typisk printe større objekter sammenlignet med resin-printere.
  • Billigere filament: FDM-filamenter, som f.eks. vores 3DE Premium Filament, er ofte billigere end resin-materialer.
  • Nem at vedligeholde: FDM-printere som Creality Ender-serien eller Anycubic Vyper er brugervenlige og nemme at vedligeholde.
  • Holdbarhed: Print fra FDM-printere er robust og egnet til funktionelle prototyper eller store modeller.

Ulemper ved FDM-printere:

  • Lavere detaljegrad: FDM-modeller har ofte synlige laglinjer, hvilket gør dem mindre velegnede til detaljerede figurer.
  • Længere printtid: På grund af lag-på-lag-teknologien kan printning tage længere tid.

Hvad er resin 3D-printere?

Resin 3D-printere, som f.eks. Anycubic Photon Mono-serien, bruger en proces kaldet stereolitografi (SLA) eller DLP. Her bruges lys til at hærde flydende resin lag for lag, hvilket giver utroligt detaljerede modeller.

Fordele ved resin-printere:

  • Ekstremt høj detaljegrad: Resin-print er meget skarpe og perfekte til små figurer, smykker eller detaljerede prototyper.
  • Glatte overflader: Print fra en resin-printer kræver mindre efterbehandling, da laglinjerne er næsten usynlige.
  • Perfekt til miniaturer: Hvis du f.eks. laver bordspilsfigurer eller fine kunstværker, vil en resin-printer være et oplagt valg.

Ulemper ved resin-printere:

  • Mindre byggevolumen: Resin-printere har typisk mindre byggevolumen sammenlignet med FDM-printere.
  • Højere materialeomkostninger: Resin er generelt dyrere end FDM-filament, og der kræves også mere efterbehandling (som rensning og hærdning af print).
  • Håndtering af materialer: Resin kan være rodet og kræver omhyggelig håndtering og ventilation.

Hvad skal du vælge?

Hvis du er en nybegynder, der ønsker en alsidig printer til en bred vifte af projekter, er en FDM-printer sandsynligvis det bedste valg. Den er nemmere at bruge, billigere at vedligeholde og kan printe større objekter til en lavere pris. Hos 3D Eksperten anbefaler vi FDM-modeller som Creality Ender 3 S1 eller Anycubic Kobra, som begge er gode til begyndere og mere erfarne brugere.

Hvis du derimod har brug for høj detaljeringsgrad og arbejder med små modeller eller miniaturer, bør du overveje en resin-printer. En Anycubic Photon Mono X eller en Elegoo Mars er ideelle til præcisionsprint og vil opfylde dine krav til detaljerede projekter.

Konklusion

Valget mellem FDM og resin afhænger af dine specifikke behov. FDM-printere er alsidige, nemme at bruge og perfekte til større print, mens resin-printere leverer enestående detaljer til mindre, kunstneriske projekter. Uanset hvad du vælger, finder du et bredt udvalg af både FDM og resin-printere samt materialer som vores 3DE Premium Filament og resins på 3D Eksperten. Vi står også klar til at rådgive dig om det bedste valg til dit projekt.

Tidligere
Raise 3D - 3D Printer
Næste
Kan jeg bruge andre plader end Bambu Labs egne?
Emil Sahlin
Ejer og 3D specialist

Emil Sahlin

Emil Sahlin har siden 2012 været en markant skikkelse inden for 3D print teknologi i Danmark. Som en af landets første forhandlere har han spillet en central rolle i introduktionen og udbredelsen af 3D printere.

Emil er ejer af 3D Eksperten, hvor han dagligt yder professionel rådgivning og vejledning til kunder, og sikrer dem de bedste løsninger inden for 3D print. Læs mere om Emil her.