ABS vs. ASA

Hvornår bør man vælge ASA fremfor ABS?

ASA er det nye indenfor ABS lignende filamenter

Du har sikkert allerede hørt om mange forskellige materialer indenfor 3d print - ABS er én af de helt kendte materialetyper, som man også kender fra fx LEGO klodser. Det ses ofte anvendt hos mere erfarne FDM print-eksperter - det stiller større krav til både udstyr, indstillinger og ikke mindst forberedelse inden print. ABS har et højere smeltepunkt end fx det meget kendte PLA materiale - hertil en lang levetid, en utrolig sejhed og fleksibilitet, som gør det meget anvendeligt til brug af mekaniske dele, reservedele af forskellige typer osv (ikke fordi PLA ikke kan bruges til dette, men der er forskel). Find 3DE Premium ASA her i 1.75mm og 2.85mm

 Foto er er et close-up af et fuglehus printet i 3DE Premium ASA på en Zortrax M200 (profil PCABS)

 ABS er godt - men det er bestemt ikke fejlfrit eller nemt at anvende under alle forhold.

 ABS er ofte sværere at printe med end fx PLA, hvilket ofte også betyder at færre vælger denne type materiale som favorit indenfor 3d print. Hertil skal man også huske anbefalingen omkring ventilering af det område man printer i, når man vælger at bruge ABS i en større skala - samtidig med at det ikke må printes i et koldt print miljø, udsættes for træk osv. da dette øger risikoen for warping og hermed fejlprint.

Udendørs brug af ABS er ikke optimalt. ABS falmer over tid pga. UV bestråling og giver dine emner et gulligt skær - dette ser man ofte på ældre dele som har siddet udenfor i længere tid i vind og vejr - det holder desværre ikke evigt.

I denne forbindelse vælger vi at kaste en relativ ny spiller ind i filament sortimentet der hedder ASA. ASA er et relativt nyt materiale inden for 3d print - man har kendt til materialet siden 1970’erne, men det er først nu, at vi virkelig har set en efterspørgsel på ASA, fremfor ABS.

ASA eller Acrylonitrile Styrene Acrylate har en fænomenal styrke, utrolig flot i print og er nem at arbejde med. Det giver stærkere print end ABS, det giver en mere “smooth” overflade, det kan dampes/efterbehandles med acetone, det er utrolig kemi resistent og ikke mindst holdbar i alle vind og vejrforhold og resistent mod UV - det falmer ikke over tid, men holder derimod sin farve og styrke. ASA er dét materiale der sammenlignet med alle andre, falmer mindst over tid i UV (udendørs) brug.

Altså kan vi se at ABS og ASA minder utrolig meget om hinanden - ASA vinder bare på mekaniske fordele vedr. styrke, farveholdbarhed, UV resistens, holdbarhed mod vind og vejr og ikke mindst kemi resistens. Hvad taber ASA så ved? Pris… ASA koster mere som råmateriale og dermed også mere på en spole der kan 3d printes.

Find 3DE Premium ASA her i 1.75mm og 2.85mm

 ABS

ASA

Print temperatur

235-255°C

230-250°C

Heated Bed temperatur

90-110°C

90-100°C

Fan Power

0%

0%

Densitet

1.04 pr. g/cm3

1.07 pr. g/cm3