Filament Guide

Traditionelle Materialer

PLA

Guideline

 

Min

Max

Extruder

150

210

Build Platform

0*

50* En opvarmet byggeplade er ikke strengt nødvendig ved print med PLA.

PLA, eller Polylactic Acid, er en termoplastisk polyester der er fremstillet af miljøvenlige plantematerialer, hvilket gør materialet biologisk nedbrydeligt.

Materialet er stærkt, men det smelter/bliver blødt, ved forholdsvise lave temperaturer - hvilket kan være afgørende i forhold til anvendelighed. Idet PLA ikke nødvendigvis har behov for at blive printet på en opvarmet byggeflade, betyder dette, at det er det mest anvendte materiale for 3dprint.

PLA ses flere steder i industiel forbindelse - det bliver brugt i f.eks. fødevare emballering.

 

ABS

Guideline

 

Min

Max

Extruder

220

275

Build Platform

100

130

 

* En opvarmet byggeplade er nødvendig ved print med ABS (90"-110").

ABS, eller Acrylonitrile butadiene styrene er en oliebaseret termoplast. ABS er et amorft materiale, hvilket betyder, at det ikke har nogen korrekt/præcis smeltetemperatur. Man kan derimod sige, at ABS bliver mere blødt i struktur, jo højere temperaturen bliver. ABS er syrer og alkohol resistent, men er opløsligt i Acetone.

ABS er karakteristisk ved at være letvægt, smelter ved højere temperaturer (sammenlignet PLA) og er stærkere end PLA. Det er sværere at 3dprinte i ABS end PLA, men ved en korrekt kalibreret kvalitetsprinter, er det ikke kompliceret.

 

ABS ses flere steder i industriel forbindelse - LEGO, hjelme, legetøj mfl. ABS er ikke fødevare sikkert og er farligt for miljøet. 3D Eksperten anbefaler at man printer med ABS i godt ventileret lokaler og på ansvarlig vis bortskaffer ABS på en hensigtsmæssig måde.

 

PET

PET is a plastic resin. It is the most commonly used plastic in the world. You can find its fibers in clothes, containers for liquids, foods, thermoforming for manufacturing, and in combination with glass fiber for engineering resins. Thousands of consumer products, food and beverages are delivered and packaged within this material.

PETG (also called copolyester) is a modified version of PET. The modification is achieved by adding a second glycol during polymerization. The molecular structure is irregular; the resin is clear and amorphous with a glass transition temperature of 88 C.

If you’re into chemistry, it’s known as Polyethylene Terephthalateco-1, 4-cylclohexylenedimethylene terephthalate.

 

 

3DE Premium PETG Filament: What are the benefits?

These are the general benefits:

  • It’s more durable. Overheating regular PET makes it hazy and brittle. Not with PETG filament: The added glycol prevents the material from crystallizing and becoming breakable. The new material is also highly impact-resistant.
  • Unlike PET, is it RF sealable.
  • Professionally printed, it also can be sterilized.

These are the benefits of 3DE Premoim PETG filament for 3D printing:

  • Also, you can have the material, prints and misprints recycled. This doesn’t mean you should start printing irresponsibly – sustainably speaking, it’s still plastic, which has to be recycled properly.
  • The layer adhesion is usually excellent.
  • PETG filament has the reputation of combining the benefits of ABS (stronger, temperature resistant, more durable) and PLA (easy to print) in one material.
  • You can expect less trouble with warping or shrinking of your prints.
 

 

Opløslige materialer

PVA

Guideline

 

Min

Max

Extruder

160

200

Build Platform

0**

50


* Temperaturer over 210" vil nedbryde PVA til en tjære, som kan ødelægge/tilstoppe din extruder. ** En opvarmet byggeflade er ikke en nødvendighed ved print med PVA.

PVA, eller Polyvinyl Alcohol, er et vandopløsligt syntetisk materiale. Industrielt er det brugt til forskellige kemiske formål, set i fiskegrej og også set i produtionen af Nord Koreanske tekstiler. Det er endvidere bionedbrydeligt og ufarligt for miljø. Idet materialet er opløsligt i vand, er det ideelt at bruge til supportmateriale ved emner som har en kompliceret geometri. PVA opløses nemt i et kar med vamt vand.

 

WOOD

Guideline

 

Min

Max

Extruder

170

210

Build Platform

0**

50


*Træ-lignende materialer har generelt samme karakteristika som PLA. **Det er ikke nødvendigt at printe med opvarmet byggeplade, men det anbefales.

Der er kommet en del experimentielle wood-filaments på markedet, som typisk indeholder pigment/powder, der stammer fra genbrugsmateriale. Dette materiale kombineres i produktionen af termoplastik, med hensigt på 3dprint.

Man kender teknologien/metoden fra bilindustrien, hvor man har produceret inventar/paneler, der har et falsk træ-look. Print med Wood filamenter har en sødelig træ-agtig lugt og det er muligt at slibe (sandpapir) på det printede emne, for at flot finish, som et normalt træ-emne.

Tips: Ved at skifte temperatur under print, vil man kunne opleve at filamentet skifter farve fra lysere til mørkere nuance.

 

 

STONE

Guideline

 

Min

Max

Extruder

165

200

Build Platform

0**

50


* Kan kræve en ekstern ventilator for at øge vedhæftningen. ** Ikke strengt nødvendigt med varmeplade, men anbefales.

Sten-lignende filamenter er termoplastik med tilsat fint formalet kalk. Når du printer med Stone filamernt vil du opleve, at print med lave temperaturer giver et meget glat emne hvorimod print med højere temperaturer giver en mere rå sten-lignende overflade. Sten-lignende filamenter er mere skøre i strukturen sammenlignet med andrte filamenter, men kan alle efterbehandles med sandpapir - såsom ved print med Wood filament.

 

Andre Materialer

TPE

Guideline

 

Min

Max

Extruder

210

230*

Build Platform

30

40*


* Optimale extruder-temperaturer kan variere fra mærke og model.

TPE, eller thermoplastic elastomers, er en polymer med både termoplastik og gummi karakteristika, der har en krydsbindende mikrostruktur. Typisk er TPE blødt og fleksibelt. Inden for industrien ser man TPE i produktionen af høretelefoner, larve-fødder fra sne-køretøjer og fra sex-legetøjs industrien.

TPE anbefales indenfor 3dprint alle steder hvor man har behov for fleksibilitet og styrke. TPE kan være svært at printe med.

 

PC

Guideline

 

Min

Max

Extruder

270

305

Build Platform

75

95

PC, eller  Polycarbonate, er et syntetisk materiale der er meget stærkt og transparent. Det er bla. brugt i forbindelse med inteieør i f.eks. F16 kampfly vinduer og i f.eks. vandkølingsbeholdere. Materialet kan bøjes og formes, mens det er koldt - som f.eks. metal.

 

PC-ABS

Guideline

 

Min

Max

Extruder

220

275

Build Platform

100

130

 

PC-ABS er et sammensat materiale, der har styrker fra både ABS og PC. Man får styrken fra PC og fleksibiliteten og den lavere print-temperatur fra ABS. Sammensat er disse kombinerede materialer det mest brugte indenfor produktion af biler. Indenfor 3dprint er det et perfekt materiale til emner der kræver styrke og lang levetid.

 

NYLON

Guideline

 

Min

Max

Extruder

235

260

Build Platform

100

130

Nylon er et meget anvendt syntetisk materiale, der i nyere tid er set indenfor 3dprint. Det er hårdt, stærkt og fleksibelt, men kan være besværligt at bruge, da det ofte kræver høje smeltetemperaturer og ekstra ventilation under print.

Nylon ses ofte indenfor medicin industrien og fåes i et stort udvalg af farver.

 

 

PET

Guideline

 

Min

Max

Extruder

210

235

Build Platform

45

60

 

Polyethylene terephthalate, også kendt som “Polyester”, er det materiale vi ser overalt i vores hverdag. Det bliver brugt i alt fra tekstiler til termoresistente rum-tæpper og sejl til skibe. PET findes typisk i gennemsigtig udseende, selvom der er nogle fabrikanter der tilbyder materialet i farver. Materialet har en høj styrke, er mere temperatur resistent og er meget genanvendeligt - altså en opfordring fra 3D Eksperten til at tage dette super fine materiale i betragtning.