Filamentguide

Filament Guide

3DE Premium Filament er af en god kvalitet og kan købes for rimelig penge! 3DE Premium Filament findes både i PLA, ABS, ASA men du finder også flere special filamenter i netop dette mærke, såsom Ceramic, PP, PC, Nylon, TPU/FLEX, Wood, Carbon, PVA etc. Se nærmere i denne filament guide, hvor du kan finde en beskrivelse af dem alle.

I tillæg til 3DE Premium Filament og alle de andre mærker filament vi er forhandler af, har vi lavet denne guide, for at det er nemmere for dig som bruger, at finde rundt i de forskellige typer filament. Denne guide, vil hjælpe dig med, at finde netop det materiale du skal bruge til dit projekt eller øge kvaliteten af dine print.

Under valg af materiale, kan du finde for og imod, beskrivelse af materialet, hardware anbefalinger samt tips og tricks.

 

 

PLA

Fordele

Ulemper

Koster ikke meget

Lav varme resistent

Stift og har en god styrke

Kan forekomme oozing og har brug for blæser

God holdbarhed

Filamentet kan splintre og flække

God dimensionel nøjagtighed

Ikke godt at bruge udenfor, da det ikke tåler for meget solpåvirkning

Behøver ikke heated bed - bedre strømforbrug

Skørt i struktur (glasagtigt)

God til skarpe kanter og hjørner

Svært at efterbehandle (ingen acetone tricks)

Generelt om materialet PLA

PLA er et materiale, der er lige til at printe med for de fleste bruger, da det nemt at bruge, koster ikke så meget og det har en dimensionel nøjagtighed.Polylactic Acid, som er kendt som PLA er en af de mest populære materiale at printe i. Det kan printes ved lave temperatur og det er ikke nødvendigt med en heated bed. Det er også en af de mest miljøvenlige filamenter på markedet i dag da det er afledt af afgrøder som majs og sukkerrør. PLA er genanvendeligt og vigtigst af alt biologisk nedbrydelig. Som en bonus tillader dette også, at plasten giver en sød duft under udskrivning.

PLA flyder lidt bedre end fx ABS, hvilket i grove træk betyder, at det har fordele når der skal printes emner med en høj detaljegrad og høj hastighed - dette er generelt for PLA og der kan naturligvis være forskel fra maskine til maskine - fra software til software. PLA er kendt for at være god til at lave skarpe hjørner og er især kendt for ikke at warpe i samme grad, som man ser ved ABS. Derfor er det ikke nødvendigt at printe det på en heated bed, men kan derimod printes på de fleste underlag - glasplader - SpiderSheet - malertape - kapton - PEI SpiderSheet osv. - kan købes her!Mange bruger limstifter, hårlak, trælim, eddike og mange andre sjove ting, får at højne vedhæftningen - hos 3D Eksperten bruger vi udelukkende SpiderSheets aftøret let i IPA - for at sikre mod fedtede fingre, filament rester eller støv på byggepladen.

Når man printer med PLA vil man hurtigt finde ud af at det har en relativ høj glans på overfladen, sammenlignet med ABS - mængden af glans kommer an på indholdet (farven) og til dels den print temperatur man anvender til filamentet. Avanceret brugere vil ofte være i stand til at variere sin glans ved at justere sin print temperatur.

PLA er ikke opløseligt i acetone, som fx ABS. PLA kan derimod opløses i Sodium Hydroxide (opvasketablet). Det er meget skrappe sager og ikke noget man skal have fingrene i, med mindre man ved præcis hvad man har med at gøre - Altså et "Don’t do this at home" skilt på denne metode. Derimod fås vores 3D Premium Filament i utallige af farver. Alt fra almindelig basis farver såsom sort, hvid, grå til orange, forskellige nuancer grøn og blå, men findes også i silky farver, crystal (med krystaller i), transparent, uv change, temperatur skiftende eller f.eks. Ceramic Filament - som kan smoothes/glattes ud med husholdningssprit.

Mulighederne er mange for at få et print til at se spændende og flot ud. De fleste af farverne finde både i 1.75mm og 2.85mm, med 1kg filament på spolen. Se vores udvalgher!

PLA har en smeltetemperatur (glass transition) på omkring 60 grader C. og deformerer over disse grader. Dette betyder at PLA ikke egner sig til emner, der skal udsættes for fx sollys, varme biler eller lignende og er i sin struktur et "skørt" materiale og derfor ikke anbefalelsesværdigt til mange mekaniske dele, der skal have en lang holdbarhed. Altså er PLA nemmere at printe med for den normale bruger sammenlignet med ABS og man kan konkludere ud fra dette, at PLA er mere egnet som et "standard" materiale til den normale forbruger af 3d print.

 

Hardware Anbefalinger

For at få det bedste resultat med at printe i PLA, skal du sikre dig følgende:

 

  • Bed

    • Temperatur: ca. 60 °C

    • Du behøver ikke heated bed

    • Behøver ikke bruge enclosure

 

  • Build Surface

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • Malertape

    • PEI SpiderSheet - kan købes her!

    • Glasplade - kan købes her!

    • Lim - kan købes her!



  • Extruder

    • Temperatur: 190-220 °C

    • Ingen speciel hot-end

 

  • Blæser

    • Køling

    • Fan Speed: 100%

 

Tips og Tricks

Finpus dine ‘Retractions’ Indstillinger så du reducere Oozing

Et af de mest almindelig problemer, når man printer med PLA er oozing. Siden filamentet er relativt nemt at printe med sammenlignet med andre materialer, har det en tendens til at fortsætte med at flyde under rejsebevægelserne i slutningen af ​​et segment. Dette skaber strenge af hår på dit emne og den bedste måde at gøre det bedre, er ved at ændre på dine retraction indstillinger. Alt efter hvilken mærke af PLA og printer du har, vil indstillingerne være forskellige. Her er du nødsaget til at prøve dig frem.

 

Optimer dine Blæser Indstillinger

Køling er et af de vigtigste aspekter når du printer med PLA. At have køling på sit emne gør en meget stor forskel i kvaliteten på dit print. Det frisk ekstruderede plastik skal køles ned under smelte temperaturen/glass transition så hurtigt så muligt. Så undgå man at plastikken stringer eller andet, som man ikke ønsker. Vi anbefaler at indstillingerne på blæseren igennem hele printet står højt. Undtagen de første 1-2 lag, hvor du ønsker at skabe en god vedhæftning til platformen.

 

Vælg den rette Extruder Temperatur

Dette er det godt tip til et hvert filament, men specielt PLA, som ofte indeholder kombinationer af andre tilsætningsstoffer, alt efter producent. Disse tilsætningsstoffer kan lede til variationer når man printer imellem 190-230 grader C. Printer du ikke med de rette temperaturer kan du risikere flere forskellige print problemer. PLA kan kombineres med forskellige materialer, såsom metal, træ eller fibre, det giver en anden karakter end den almindelige PLA. Disse typer kan have brug for andre indstillinger og måske andre hardware indstillinger. Tjek altid hos din forhandler, med hvilke temperatur dine materialer skal printes med.

Har du problemer med stringing, skal du prøve at reducere din temperatur med 5-10 grader C., hvilket også kan afhjælpe oozing. Kæmper du med under extrudering, skal du prøve at øge temperaturen med 10 grader C, så materialet flyder nemmere ud gennem dysen.

 

 

 

ABS

 

Fordele

Ulemper

Koster ikke så meget

Kan nemt warpe

Kendt for sejhed og slagfasthed. Holdbart

Skal have heated bed eller varme i kammeret

Ender ofte som et flot færdigt produkt, hvor der er efterbehandlings muligheder (acetone smoothing)

Det har lugtgener

God varmemodstand

Dele har tendens til at krympe, hvilket fører til dimensionel unøjagtighed.

Generelt om ABS

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) har været brugt i mange år inden for 3d printer verdenen. Dette materiale var et af de første plasttyper, som blev brugt i industrien med 3d printer. Mange år senere er det stadigt et meget populært materiale, da det ikke koster så meget og har gode mekaniske fordele. ABS er kendt for sejhed og slagfasthed, hvilket tillader at du kan printe holdbar dele, som vil kunne holde til ekstra brug og slitage. LEGO klodser er lavet i netop dette materiale, af samme grund. ABS har også en højere smeltetemperatur/glass transition temperatur på omkring 100 grader C., hvilket betyder at den kan holde til meget højere temperaturer før den begynder at deformere. Dette gør at ABS er et godt valg til brug udenfor eller hvor den bliver udsat for høje temperaturer. Man skal dog være opmærksom på, at dele printet i ABS har tendens til at krympe, hvilket fører til dimensionel unøjagtighed.

 

Når man printer med ABS, skal man sørge for at gøre det et åbent sted med god ventilation, da filamentet kan have lugtgener.

 

ABS er opløseligt i acetone og kan bruges til at behandle/efterbehandle overfladen på dit 3d printede ABS emne. Acetone er nemt tilgængeligt, men vi vil i samme omgang gerne gøre opmærksom på at dette ikke er noget der bør eksperimenteres med hjemme, da acetone er giftigt og skal behandles af folk med erfaring.

Når man 3d printer vil man typisk kunne se de lag, som maskinen har lavet for at bygge emnet op (lag-på-lag). Disse lag kan man nemt behandle let med f.eks. sandpapir, hvorefter man kan smøre/behandle emnet med acetone, for at lagene på emnet vil smelte sammen - dette vil give en glat overflade idet de mange lag på ydersiden af emnet vil smelte sammen og dermed fjerne synligheden af de mange små lag. For at få fuld anvendelse af sin acetone behandling kan man gøre brug af acetone damp. Det kan give et ellers mat ABS printet emne, en høj glans og dermed et ofte pænt finish - man skal dog også huske, at det vil kunne fjerne små detaljer, idet der sker en smeltning af emnets overflade.

3DE Premium ABS fås både i 1.75mm og 2.85mm i flere forskellige farver og med 1kg filament på spolen. Se mere her!

 

Hardware Anbefalinger vedr. ABS

For at få det bedste resultat med at printe i ABS, skal du sikre dig følgende:

 

  • Bed

    • Temperatur: 95-110 °C

    • Heated Bed anbefales

    • Enclosure/Kabinet anbefales

 

  • Byggepladens Overflade

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • ABS Slurry (Du kan lave denne mix, ved at putte små stykker af ABS filament ned i acetone og smør mixturen på platformen NB: kan IKKE bruges på f.eks. SpiderSheet da overfladen her vil ødelægges)

    • Polymide tape - kan købes her!

 

  • Extruder

    • Temperatur: 230-260 °C

 

  • Blæser

    • Det er anbefalet at undlade emne-blæser ved print med ABS.

 

Tips og Tricks

Kontroller Warping

Et af de hyppigste problemer man kan støde på, når man printer med ABS er warping. Det vil sige at emnet slipper pladen og emnet bliver skævt, hvor det har sluppet. Temperaturskift fra ekstruderings temperaturen og ned til rumtemperaturen, kan medvirke til at plastikken skrumper og trækker sig sammen. Det kan typisk ske under de første lag.

Du kan minimere risikoen for dette ved at have en heated bed på på til 110º C. Platformen vil føre varmen op i de første lag, hvilket vil modvirke at det krymper og adskiller sig fra underlaget. Det er også normalt at sætte extruder temperaturen 10-20 grader højere de første lag af dit print, hvilket også kan modvirke risikoen for at det krymper og adskiller sig fra underlaget. Printer du store emner, som er længere væk fra platformen, kan samme problem opstå. Her er det vigtigt at få et enclosure/kabinet på printeren, for at holde en høj temperatur rundt om dit print - altså vil man kunne undgå mange problematikker ved at skabe det rigtige print miljø -  modvirke træk, højne rumtemperatur som alt tilsammen kan påvirke dine prints kvalitet.

Brug ‘Brims’ og ‘Rafts’

Printer man store emner eller tynde delikate emner, kan du måske stadig opleve problemer med vedhæftning. I disse tilfælde skal man tilføje en ‘brim’ eller ‘raft’ til dit print. Dette kan være en god måde at vedhæfte dit emne til platformen og dermed også modvirke warping. En ‘brim’ vil tilføje flere ringe af plastik rundt om dit emne på de først par lag, det skaber en ekstra overfladeareal for at holde hjørnerne på dit print. Ved at bruge en ‘raft’ vil der blive bygget en plastik platform under dit print, som kan fjernes når emnet er printet færdigt.

Print i et Ventileret Område

Der kan forekomme lugtgener når man printer med ABS, hvor dampene potentielt kan være skadeligt, hvis det inhaleres i store mængder. Placer din printer i et ventileret område for at undgå sådanne situationer. Nogle 3dprintere indeholder separate luftfiltre eller HEPA filtre som kan tage disse UFP’er (ultrafine partikler). Altså skal man overveje hvor man stiller/placerer sin 3dprinter for både at tage højde for print miljø i maskinen, men også samtidigt overveje hvor man placerer maskinen i forhold til arbejdsmiljømæssige forhold.



 

Flexible Materialer (TPE/TPU)

 

Fordele

Ulemper

Fleksibelt og blødt

Svært at printe med

Fremragende vibrationsdæmpning

Dårlig ifh til retractions

Lang holdbarhed

Mulighed for blobs og stringning

God slag modstand

Flot og stærk overflade

Arbejder ikke altid godt med en almindelig bowden tube eller standard extrudere.

 

Generelt om Flexibelt Materiale

Flexible filamenter, refereres normalt som TPE eller TPU. Det er kendt for dens elasticitet, hvilket tillader emner at bliver strakt og bøjet. Det er lavet af Thermoplastic Elastomers (TPE) hvilket er et materiale lavet af hårdt plastik og gummi. Der er forskellige typer af TPE, hvor Thermoplastic polyurethane (TPU) er det mest almindelige brugte i 3d verdenen. Graden af elasticitet afhænger af typen af TPE og den kemiske formular, som er brugt fra producenten. Nogle filamenter kan blive delvise fleksible som dæk, hvor andre kan være fuld flexible som et elastik. Kendte typer TPE/TPU kendes fra Ninjatek / Ninjaflex og findes i et stort udvalg af farver og hårdheder - det koster lidt, men kvaliteten er i top.

TIP: 3DE Premium Flex er en TPU med en shore værdi omkring A80 - det minder meget om hårdheden på et læderbælte. Det er relativt nemt at printe med - netop pga. hårdheden - og det kan bruges til f.eks. bumpers/covers til mobiltelefoner, dæk til RC biler, vibrationsdæmpere eller lignende. Det køres normalt ved 230-240C hotend og 60-80C bed.

 

Designer du et flexibelt emne, som skal passe på et andet objekt, så skal du prøve at skabe en negativ tolerance mellem de to dele, så den fleksible del skal strækkes over på det andet objekt.

 

Hardware Anbefalinger vedr. Materialet Flex

For at få det bedste resultat med at printe i Flex, skal du sikre dig følgende:

  • Bed

    • Temperature: 60-80 °C

    • Heated Bed eller kold plade med SpiderSheet

    • Ikke nødvendigt med enclosure/kabinet

 

  • Byggepladens Overflade

    • PEI SpiderSheet - kan købes her!

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • Malertape

 

  • Extruder

    • Temperature: 225-245 °C

    • Direct Drive Extruder Anbefales

 

  • Blæser

    • Køling anbefalet

 

Tips og Tricks

Brug Direct Drive Extruder

Mens nogle flex materialer delvist arbejder fint med Bowden Extruders, så anvender de fleste fleksible materialer direct drive extruder, som giver det bedste resultat. Afstanden mellem drive gear og smelte zonen af hot end’en, skal være så kort som muligt, for at filamentet kommer så effektivt som muligt ned i dysen. Derover, skal det sted, hvor filamentet vandre, have stramme tolerancer for at forhindre fejl. Det er derfor typisk nemmere at printe med direct drive ekstruder vs Bowden extruder. Tjek med din producent, hvis du er i tvivl om hvilken extruder du har.

Brug Langsom og Konstant Feed Rate

Flexible filamenter printer bedst ved langsomme og konstante feed rates. Det er pga. materialets elasticitet, at det kan have svært ved at man ændre print hastigheden. For høj printhastighed kan resultere i at filamentet bliver komprimeret og derefter ende med et jam. Langsom og rolig er den bedste fremgangsmåde. Det vil kræve nogle forsøg, at finde den rette print hastighed. Vi har oplevet at 1200 mm/min (20 mm/s) kan være en god hastighed at starte med for de fleste materialer.

Optimer feed rate, ved at printe med lav lag højde, såsom 0.1mm – 0.2mm. Jo lavere lag højde, jo mindre plastik, så det tillader at din extruder at bruge en lav feed-rate, det er nemmere for filamentet.

Prøv også at undgå at lave ‘raft’, da raft har en højere ekstruderings rate, hvilket kan give problemer.

 

Reducerer Modstanden fra Filament Spolen

Overvejelser om hvordan din filament spole er placeret, kan have en vigtig rolle for dit print med flex. Typisk vil din extruder trække filamentet ind i dysen, ved at tvinge filament spolen, som er monteret på din printer, til at rulle et stykke plastikken ud. Men netop fordi at flexible materialer er elastiske, vil det strække filamentet ud i takt med det bliver trukket i og kan faktisk resulterer i under ekstrudering. Prøv at monter spolen over printeren, så filamentet ruller i en retning nedad, hvilket netop kan reducere modstanden. Det kan være yderst behjælpeligt at montere spolen på et leje, så den spinner så frit som muligt.

Tune dine Retraction Indstillinger

I og med flexibelt materiale er elastisk, er det meget sensitivt over for hurtige bevægelse. For at få et godt print, er du nødt til at optimere dine retraction (tilbagetræknings) indstillinger for at reducere disse bevægelser. Er du først startet med at printe i flex materialer, anbefaler vi at du slår retraction helt fra. Når du har slået din retraction fra, kan du fokusere på at finde den rette hastighed og extruten rates, for at gøre dit print godt.

Når først du er mere sikker i indstillingerne, ønsker du måske at tilføje en smule retraction hastighed, for at afhjælpe eventuelle oozing fra dit hot end.

 

 

PETG

Fordele

Ulemper

Blank og glat overflade

Det kan trække tråde ved brodannelse/bridging

God vedhæftning

Kan producere små plastik hår på overfladen fra stringing

Lugter næsten ikke under print processen


Meget slagfast og ofte et godt valg til mekaniske dele hvor ABS ikke er en mulighed.

Har en lidt “skinnende” overflade der ikke altid egner sig til show-and-tell emner.

 

Generelt om materialet PETG

PET og PETG filaments er kendt for, at de er nemme at printe med, den glatte overflade og at de er vandafvisende. PETG er et Glycol Modified version af Polyethylene Terephthalate (PET), hvilket normalt bliver brugt i ex. vandflasker. Det er et semi-rigid materiale med god slagfasthed, men en mere blød overflade, hvilket kan give en mere sårbar overflade ved nogle anvendelser.

Materialet har også termiske gode fordele, da det tillader plastikken at køle effektivt uden at give warping. Der er flere variationer af dette materiale inkl. PETG, PETE, and PETT.

Den glatte overflade er specielt brugbar, hvis du bruger raft. Da er raft og emnet nemt at skille ad, og emnet bliver ved med at have en flot overflade.

Prøv at slå din blæser fra ved de første få lag af dit print, for at undgå warping. Dette trick virker rigtig godt ved store print.

Vi forhandler mange forskellige farver i 3DE Premium PETG, som både finde i 1.75mm og 2.85mm, med 1kg filament på spolen - se mere her!

Hardware Anbefalinger

For at få det bedste resultat med at printe i PETG, skal du sikre dig følgende:

 

  • Bed

    • Temperatur: 70-80 °C

    • Heated Bed - anbefales, men kan godt anvendes uden

    • Enclosure/kabinet - behøves ikke

 

  • Byggepladens Overflade

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • Limstift - kan købes her!

    • Malertape

 

  • Extruder

    • Temperatur: 230-250 °C

    • Ingen speciel hotend er nødvendig

 

  • Blæser

    • Blæser er anbefalet

 

Tips og Tricks

Invester i en God Byggeplade

Nogle 3d printere kommer med glasplade eller andet på byggepladen. Selvom disse overflader kan være ganske udmærket for PETG, anbefaler vi at man bruger en opvarmet byggeplade med et SpiderSheet, - kan købes her, da det vil skabe de bedste resultater. Det kan sikre en god vedhæftning.



Ændre dine Retraction Indstillinger

Et af de almindelig problemer, som man kan opleve når man printer med PETG, kan være stringing. Dette er små plastik tråde, ligner hår, er på overfladen af dit print. For at undgå disse, skal du ind og prøve dig frem, ved at ændre i dine retraction indstillinger.



ASA

Fordele

Ulemper

Høj UV tolerance

Koster lidt mere i indkøb

Meget vejr og vind bestandig

Kræver højere ekstruderings temperaturer

Høj smelte temperatur (glass transition)

Kræver ventilation pga. potentielle farlige dampe (UFP)

Generelt om materialet ASA

ASA er et almindeligt alternativ til ABS og det er rigtig godt for udendørs brug pga. dets høje UV, temperatur og slid tolerance.

Hvornår bør man vælge ASA fremfor ABS?

ABS er én af de helt kendte materialetyper, som man også kender fra fx LEGO klodser. Det ses ofte anvendt hos mere erfarne FDM print-eksperter - det stiller større krav til både udstyr, indstillinger og ikke mindst forberedelse inden print. ABS har et højere smeltepunkt end fx det meget kendte PLA materiale - hertil en lang levetid, en utrolig sejhed og fleksibilitet, som gør det meget anvendeligt til brug af mekaniske dele, reservedele af forskellige typer osv (ikke fordi PLA ikke kan bruges til dette, men der er forskel). ABS er godt - men det er bestemt ikke fejlfrit eller nemt at anvende under alle forhold.

Udendørs brug af ABS er ikke optimalt. ABS falmer over tid pga. UV bestråling og giver dine emner et gulligt skær - dette ser man ofte på ældre dele som har siddet udenfor i længere tid i vind og vejr - det holder desværre ikke evigt. Derfor anbefaler vi ASA.

 

ASA er et relativt nyt materiale inden for 3d print - man har kendt til materialet siden 1970’erne, men det er først nu, at vi virkelig har set en efterspørgsel på ASA, fremfor ABS.

ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate) har en fænomenal styrke, utrolig flot i print og er nem at arbejde med. Det giver stærkere print end ABS, det giver en mere “smooth” overflade, det kan dampes/efterbehandles med acetone, det er utrolig kemi resistent og ikke mindst holdbar i alle vind, vejrforhold og resistent mod UV - det falmer ikke over tid, men holder derimod sin farve og styrke. ASA er dét materiale der sammenlignet med alle andre, falmer mindst over tid i UV (udendørsbrug).

 

Altså kan vi se at ABS og ASA minder utrolig meget om hinanden - ASA vinder bare på mekaniske fordele vedr. styrke, farveholdbarhed, UV resistens, holdbarhed mod vind og vejr og ikke mindst kemi resistens. Hvad taber ASA så ved? Pris… ASA koster mere som råmateriale og dermed også mere på en spole, der kan 3d printes.

 

3DE Premium ASA+ findes både i 1.75mm og 2.85mm, i farverne sort, grå og hvid, med 1 kg filament på spolen. Se mere her!

Hardware Anbefalinger

For at få det bedste resultat med at printe i ASA, skal du sikre dig følgende:

 

  • Bed

    • Temperatur: 90-120 °C

    • Heated Bed er nødvendigt

    • Enclosure/kabinet ikke nødvendigt

 

  • Byggepladens Overflade

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • PEI SpiderSheet - kan købes her!

    • Kapton tape - kan købes her!

    • ABS/ASA Slurry

 

  • Extruder

    • Temperatur: 220-265 °C

    • Der er ikke anbefalet en speciel hotend

 

  • Køling

    • Køling er ikke anbefalet

 

Tips og Tricks

Invester i en God Byggeplade

For at få ASA til at blive på byggepladen, anbefaler vi brug af SpiderSheet - kan købes her!

Man kan også bruge ren glas eller polymide tape med påsmurt Acetone Juice. Disse løsninger vil forebygge warping, som er kan opleves, når man printer i ASA.

Juster Temperatur og Køling Indstillinger for at modvirke overophedning

Printer man med høje temperatur, som ASA kræver, kan der ske en overophedning af visse dele i printerne, som kan sænke kvaliteten på printet. Vi anbefaler, at du med det program du printer i, printer med en højere extruder temperatur de første fem lag af ASA og derefter sætte temperaturen ned med 5 grader C for at øge vedhæftningen og undgå overophedning.

 

Brug Langsom Køling på dine Blæsere

Når man printer med ASA, kan det være svært at undgå overophedning. Som nævnt ovenfor, kan man sænke temperaturen ved nogle af lagene. En anden mulighed er at sætte din blæser til at køre ved laveste hastighed. Omkring 10-25% er typisk den bedste indstilling, for ikke at skabe warping.

 

Nylon

Fordele

Ulemper

Sejt og delvis flexibelt

Warper en del

Høj slag modstand

Kræver lufttæt opbevaring for at modvirke vandabsorption

Ingen luft under print processen

Forkert tæring af filamentet kan forårsage print fejl

God slidstyrke

Ikke egnet til fugtige omgivelser

Generelt om materialet Nylon

Nylon er kendt for sin sejhed og fleksibilitet. Det er et ideelt valg for holdbar dele. Nylon (a.k.a. Polyamide) er et populært materiale i plastindustrien. Nylon filament har typisk brug for en ekstruderings temperatur i nærheden af 250 ºC, mens nogle mærker Nylon tillader printning helt ned til 220 ºC, alt efter den kemiske sammensætning. Ikke alle printere kan printe helt op til 250 ºC, derfor kan det være godt at vide, at der findes forskellige kemiske sammensatte nylon, som kræver forskellige temperaturer, så man nødvendigvis ikke behøver at skulle opgradere ens hot end.

 

En stor udfordring med nylon er, at det absorbere fugt fra dets omgivelser. Printer man med nylon, som har absorberet fugt, vil man opleve dårlig kvalitet på ens print. Derfor er det vigtigt, hvordan med opbevarer ens Nylon.

 

Desuden kan man bruge nylon, til at rense filament ud af sin dyse. Det er teknik som hedder ‘cold pulling’, hvor du lader nylon binde til snavset i din dyse, og efter det er afkølet hiver du filamentet og dermed snavset ud af din hot end.

 

3DE Premium finde både i 1.75mm og 2.85mm i farverne sort og hvid, med 1 kg på spolen - Se mere her!

 

Hardware Indstillinger

For at få det bedste resultat med at printe i Nylon, skal du sikre dig følgende:

 

  • Bed

    • Temperatur: 70-90 °C

    • Heated Bed anbefalet

    • Enclosure/kabinet anbefalet

 

  • Byggepladens Overflade

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • PEI SpiderSheet - kan købes her!

    • Lim - kan købes her!

 

  • Extruder

    • Temperatur: 225-265 °C

    • Kan kræve All-Metal hotend - kan købesher!

 

  • Køling

    • Der er ikke anbefalet køling

 

Tips og Tricks

Filament Opbevaring

Et af de vigtige aspekter ved nylon er, at man er opmærksom på, hvordan man opbevarer det. Det må ikke udsættes for fugt, da nylon nemt absorbere fugt fra dets omkringliggende miljø. Printer man med nylon, som er blevet udsat for fugt, kan det resultere i nedsat print kvalitet, såsom en ru overflade, små huller eller bobler på overfladen. Dette kan nedsætte styrken og udførelsen af de printede dele. Løsningen på dette problem er at fjerne rullen af filament fra printeren, når man er færdig med at printe med den og opbevare det i en lufttæt beholder eller andet, gerne sammen med nogle silica poser. Synes man det er besværligt at fjerne filamentet efter brug, findes der poly-bokse, som netop er lavet til formålet. Find Polybox her.

 

Gør brug af Enclosure/kabinet for at Undgå Warping

Nogle af de typer nylon, som skal bruge høje temperaturer under print processen, kan blive udsat for warping. Dette pga. den store temperaturforskel fra det ekstruderede filament til det omgivende miljø. Heated bed kan reducere warping en smule, men ved brug af en printer, som har et opvarmet kammer eller enclosure/kabinet, vil være den optimale løsning. Kan man holde lufttemperaturen på omkring 45 ºC, vil det hjælpe med at eliminere warping.

Brug ‘Brims’ og ‘Rafts’

I situationer, hvor tilføjelse af et kabinet/enclosure måske ikke er en ideel mulighed, overvej da at bruge brim eller raft for at hjælpe med første lag vedhæftning.

 

Carbon Fiber Filled PLA

Fordele

Ulemper

Øget stivhed

Slider dysen og der kræves stål dyse

God dimensionel stabilitet

Øget risiko for oozing under print

Let

Øget tendens for clog

Utrolig flot overflade finish

Kan give skørhed i dine emner.

Generelt om Filamentet Carbon

Carbon fiber materialer indeholder små fiber af carbon sammen med et andet base materiale. 3DE Premium Carbon Filament er baseret på PLA. Det er extruderet med små fibre for at forbedre evnen af filamentet. Desuden har Carbon et flot finish.

Vores 3DE Premium Carbon findes på i 1.75mm med 1kg på spolen og i 2.85mm med 3kg på spolen. - se mere her!

 

Hardware Requirements

Carbon fiber filled filament har samme anbefaling, som det filament det er lavet med. 3DE Premium Carbon er PLA baseret.

 

  • Bed

    • Temperatur: 45-60 °C

    • Mulighed for Heated Bed

    • Enclosure/kabinet ikke nødvendigt

 

  • Bygge Overfladen

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • PEI SpiderSheet - kan købes her!

    • Glasplade - kan købes her!

    • Limstift - kan købes her!

    • Malertape

 

  • Extruder

    • Temperatur: 200-230 °C

    • Stål dyse - kan købes her!

 

  • Køling

    • Køling anbefalet

 

Opgrader til Hærdet Stål Dyse

Carbon fibrene kan være slidende for dysen. I mange tilfælde er carbon faktisk hårdere end den messing dyse de fleste 3d printere bruger. Man kan da komme til at ødelægge printeren, det er derfor en god ide at opgradere til en hærdet stål dyse. Disse hot ends kan holde til slidtage fra fibrene,ståldysen er dog mindre termiske ledende end messing dysen, som kan give andre problemer vedr. extrudering.Du kan blive nødt til at sætte temperaturen 30-40 grader C. højere end normalt, hvilket afhjælper risikoen for clog. Ved at reducere køling, kan det også minimere problemer mht termiske forhold ved brug af stål dyse - kan købes her!

 

Juster Retraction Indstillinger for at undgå Clogs

Siden at filamentet er fyldt med små fibre, som ikke smelter, er der en stor risiko for at dyse-clog - tilstoppet dyse. Vi anbefaler at reducere dine retraction distance eller slå retractions fra, da retractions kan øge chancen for at fibrene bygger sig op på indersiden af ekstruder enheden.

Man kan også overveje at få en dyse med en større diameter (0.5mm eller mere), da der vil vær en mindre sandsynlighed for at der sker et clog, da fibrene har nemmere ved at komme gennem dysen.

 

Reducer Print Hastigheden for et konsistent Resultat

Det kan være en fordel at bruge en lavere print hastighed når du printer med carbon, da du udsætter din extruder for mindre stress og den har en højere chance for at presse eventuelle små clogs gennem dysen.

Prøv at reducere din print hastighed med 25-50% for at se, hvad der virker bedst.

Sker der et clog efter at have printet de første par lag, prøv da at gøre lag højden mindre. Sidder dysen for tæt på overfladen, kan det skabe et øget tilbage tryk under print af lagene, så filamentets fibre bygger sig op indeni og skaber et clog med det samme.

 

Brug eventuelt en Bowden Tube/PTFE Tube

Carbon fiber filled filamenter har tendens til at være en smule mere sprød end base filamentet og kan derfor nemt knække, hvis det bliver tvunget igennem et lille hjørne eller gnider op ad et skarpt hjørne på printerens ramme. Sikre dig at filamentet er strategisk placeret, hvor at filamentet frit og uden forhindringer kan komme fra spole til dyse, bestående af en blød kurve. Man kan også bruge en bowden tube/PTFE Tube for at afhjælpe problemet - kan købes her!

 

Polycarbonate (PC)

Fordele

Ulemper

God styrke og holdbarhed

Kræver højere print temperaturer

Høj varme resistent

Tendens til at warpe

Naturlig transparent

Høj tendens til at ooze under print

Bøjelig uden at gå i stykker

Absorbere fugt fra omgivelser - kan give dårlig kvalitet på print

 

Generelt om materialet PC

Polycarbonate er kendt for dets styrke og holdbarhed. Det er meget resistent overfor varme og giver en slagfasthed der er unik, hvilket gør den ideel for hårde miljøer og industrielle enheder. Det har en glass transition temperatur på 150 grader C., hvilket betyder at materialet netop kan holde meget høje temperaturer og gør den brugbar til højtemperaturer enheder. Den kan også bøjes uden at brække og bliver ofte brugt i enheder, hvor der kræves en mindre fleksibilitet. De fleste Polycarbonate filamenter som er til rådighed på markedet indeholder tilsætningsstoffer, som tillader at man printer filamentet ved lavere temperaturer. Kontroller hos din forhandler, hvilke temperaturer, der anbefales for netop den rulle PC du printer med.

Polycarbonate er ekstrem modtagelig for fugt fra sine omgivelser, som kan have indflydelse på dets ydeevne og styrke. Det skal opbevares lufttæt efter åbning. Får det fugt, kan man prøve at printe ved 280 grader C. eller under, hvilket måske kan modvirke artefakter eller bobler i trykket fra fugtindholdet.

Det er anbefalet at man printer med høje temperaturer og man vil opleve at lagene slipper, hvis man printer med for lave temperaturer eller hvis køling er slået til. Derudover er der anbefalet at printe med Polycarbonate på en maskine, som har et enclosure/kabinet og er i stand til at håndtere høje temperaturer på varmepladen og extruder.

3DE Premium PC, finde både i 1.75mm og 2.85mm med 1kg på spolen. Det findes i farvere sort, hvid og transparent - se mere her!

 

Hardware Anbefalinger

For at få det bedste resultat med at printe i PC, skal du sikre dig følgende:

 

  • Bed

    • Temperatur: 80-120 °C

    • Heated Bed Anbefalet

    • Enclosure Anbefalet

 

  • Build Surface

    • PEI SpiderSheet er anbefalet - kan købes her!

    • Limstift - kan købes her!

    • SpiderSheet - kan købes her!

 

  • Extruder

    • Temperatur: 260-310 °C

    • Kræver All-metal hotend - kan købes her!

 

  • Køling

    • Ikke nødvendigt med køling

 

Tips og Tricks

Brug en God Bygge Overflade

PEI er den bedste bygge overflade, når det gælder om at printe med Polycarbonate. Standard bygge overflader, såsom blå tape og limstift, kan miste sin effekt når man printer med de høje temperaturer, det kræves når man printer med PC. SpiderSheet kan blive brugt, men man kan opleve at materialet PC og SpiderSheet klæber for godt sammen ved højere temperaturer end 80°C og PC kan nogen gange warpe så aggressivt at SpiderSheet’et falder af byggepladen. PEI SpiderSheet holder derimod på op til 110°C, uden at lave en permanent vedhæftning. Først når byggepladen er kølet ned, plejer emnet selv at løsne sig og ellers kan det nemt blive fjerne med et removal tool, såsom spartel eller andet. Kan købes her!

 

Juster Indstillinger for at modvirke Stringing and Oozing

Pga. de ekstreme høje print temperaturer og lav køling, er der risiko for stringing og oozing med dette materiale. For at undgå dette, skal du prøve at øge retraction og retraction hastighed.

 

Brugerdefineret Indstilinger til dine første Lag

Pga. den høje tendens til at materialet PC kan warpe, er det første lag ekstremt vigtigt. PC virker til at hænge bedre fast til emnepladen med langsomme tykke extrusions lag, ex. 100-150% i første lag og hertil 110-130% layer width,. Derefter er det en god ide, at indstille dine første lag til at printe omkring 30 grader C. højere end resten af printet, da det kan give en god vedhæftning.

 

Smooth Top Lag

Høje print temperaturer medføre at ekstruderet filament har en tendens til at falde ned, hvis det ikke understøttes. Solid Infill Layers bør printes langsomt, såsom 50% hastighed, så de har den bedste chance for at danne bro mellem infill lagene.

Mindst 4 top lag skal bruges, for at sikre at top lagene bliver så glatte som muligt. Procentdelen af infill skal helst holdes højere end 25% tæt, for at sikre støtte i top lagene. Behøver man en mindre del infill, for at emnet skal være lettere eller andet, kan man bruge ekstra top lag, for at øge sandsynligheden for et solidt top lag.

 

Kalibrer din Bro/bridge Indstillinger

Som ovenstående, kan print med høje temperaturer også have indvirkning på brodannelsen. Når plastikken extruderes mellem hver side af brodannelsen/bridge, kan det have en tendens til at falde, under nedkøling. Du skal sikre dig at din bridging blæser står med en lav værdi, ellers vil der være en tendens af warping etc. pga. temperatur skiftende.

Hvis dele bliver overophedet, krøller eller viser tegn på at falde ned, når man er ved at printe skarpe udhæng, skal man overveje at sætte blæser hastigheden ned på 0% ved første lang, men øge blæser hastigheden til 40% eller lige under, efter omkring 4-5 lag.

 

Polypropylene (PP)

Fordele

Ulemper

God fleksibilitet

Stor tilbøjelighed for warping

God varmemodstand

Svært at få til at vedhæfte

Glat overflade finish

Lav styrke

 

Dyrt

 

Generelt om materialet Polypropylene (PP)

Polypropylene er et halvstivt og letvægts materiale, som i sin mest almindelighed bliver brugt til opbevaring og emballage. Det semi-krystalliserende struktur af materialet gør at det har en høj tilbøjelighed til at warpe under køling og kan gøre det svært at printe med. Polypropylene er sejt og har en god modstands styrke/holdbarhed (fatigue resistance), hvilket gør det ideelt til lavstyrke anvendelser såsom hængsle, stropper, snore etc.

3DE Premium PP findes både i 1.75mm og 2.85mm, i farverne sort og hvid med 1kg filament på spolen - se mere her!

Hardware Anbefalinger

For at få det bedste resultat med at printe i PP, skal du sikre dig følgende:

 

  • Bed

    • Temperatur: 85-100 °C

    • Kræves Heated Bed

    • Enclosure/kabinet anbefalet

    • Man kan med fordel printe på pakketape (50mm) som ofte er lavet af PP. Den findes i en transparent og brun type og kan købes i de fleste forretninger idag.

 

  • Bygge Overflade

    • Pakketape (se ovenfor)

    • Polypropylene Sheet (samme som ovenfor i princippet

 

  • Extruder

    • Temperatur: 220-250 °C

    • Ingen special hot end er nødvendig

 

  • Køling

    • Kræver køling

 

Vælg den rette Bygge Overflade

Det kan være svært at finde den rette bygge overflade til PP. Den har svært ved at hæfte sig byggepladen, selvom den er opvarmet. Polypropylene vedhæfter dog godt til sig selv, og heldigvis er pakketape en let tilgængelig overflade, som netop også er baseret på PP. Tykke striber af pakketape og en opvarmet byggeplade, kan forbedre din succes af dine første lag i PP. Nogle pakketapes smelter ved 90 grader C., så sørg for at holde den opvarmet byggeplade under smeltepunktet for tapen.

 

Brug ‘Rafts’

Polypropylene prints kan binde sig så godt til pakketape på byggepladen, at det kan være svært at skille det fra hinanden, når først printet er færdigt. Dette sker pga. at den høje temperatur fra den opvarmede byggeplade gøre at tapen smelter en smule sammen. For at undgå dette, skal du overveje at lave en raft på dit print. Når først printet er færdigt, kan raften tages af, og det har ingen betydning, hvis det er smeltet sammen med pakketape.

 

Brug et Kabinet

Det er ikke sikkert at det er nok, at have en god byggeplade overflade for at undgå problemer med dit emne. For at undgå warping, er det en god ide at få et kabinet til printeren for at holde på varmen. Bruger du en printer med et opvarmet kammer, vil det hjælpe med at eliminere warping. 45-60 grader C, vil ofte være at anbefale. Har du et standard enclosure/kabinet kan det også gøre en signifikant forskel, da varmen fra den opvarmede byggeplade holder på temperaturen.

Selvom at PP kan printe godt ved lavere temperaturer, er det en god ide at holde en temperatur på omkring de 240 grader C., da det kan hjælpe med bedre vedhæftning mellem lagene og dermed styrke emnet.

 

Wood Filled Filament

Fordele

Ulemper

Wood giver et flot udtryk

Kan stringe

Har ikke brug for dyre slidstærke dyser

Man kan over tid ende med at tilstoppe/cloge sin dyse, hvis man printer med for små dyser

Der er ingen lugtgener - kan dufte af træ når man printer med det

Kan kræve en større størrelse dyse

 

Generelt om materialet Wood Filled Filament

Wood filaments er kombineret med en PLA som base, tilsat cork, træstykker eller lign., som giver et træ look og følelse. Når man printer med wood kan man endda dufte træet. 3DE Premium Wood indeholder 5-8% træ. Det slider ikke på dysen på samme måde som carbon filament kan gøre, da træ fibrene er meget blødere. Udover det så er der mulighed for at efterbehandle dit emne med standard sandpapir beregnet til træ, dette kan forfine og gøre din overflade mere fin.

3DE Premium findes både i light og dark wood i 1.75mm, med 1kg filament på spolerne. Se mere her!

Hardware Anbefalinger

For at få det bedste resultat med at printe i Wood, skal du sikre dig følgende:

  • Bed

    • Temperatur: 45-60 °C

    • Heated Bed er en mulighed

    • Enclosure/ kabinet behøves ikke

 

  • Bygge Overflade

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • Limstift - kan købes her!

    • Glasplade - kan købes her!

    • PEI SpiderSheet - kan købes her!

    • Malertape

 

  • Extruder

    • Temperatur: 190-220 °C

    • Kræver ingen speciel hot end

 

  • Køling

    • Kræver køling



Brug Større Dyse Størrelser

På grund af træ fibrene, som er tilsat filamentet, kan en standard 0.4mm dyse være udfordrende. Partiklerne har en tendens til at klumpe tæt ved dyse åbningen, hvilket forårsager inkonsekvent ekstrudering eller mulig clog. 3DE Premium er utrolig finkornet og dette betyder at man sjældent eller aldrig vil opleve dysestop. Oplever du alligevel gentagende dysetop anbefaler vi at du bruger en 0.5mm eller større dyse, så du reducere chancen for clogging - kan købes her!Det kan også anbefales regelmæssigt at rense din dyse for at fjerne eventuelle klumper af materiale inden i din dyse.

 

Minimer Stringing og Oozing

Wood fibrene i materialet kan gøre det svært at holde et ordentligt sug i dysen, når den bevæger sig mellem to områder. Dette kan medføre til oozing eller stringing under print processen. Bruger du Simplify3D er der inkluderet en funktion til at afhjælpe lige netop dette. Gå til Advanced tab under dine process indstillinger, der kan du aktivere “avoid crossing outline for travel movements”. Med denne indstilling aktiveret, vil softwaret prøve at bevæge sig så meget som muligt inden for selve modellen. Så i stedet for at bevæge sig i lige linjer fra A til B, vil den vælge en alternativ rute, som holder extruderen inde over emnet for at undgå stinging og coasting. Dette kan ofte reducere de ydre bevægelser med over 50% og kan forbedre din emnes kvalitet meget.



PVA

 

Fordele

Ulemper

Vandopløseligt

Meget sensitiv overfor fugt

Kræves ingen specielle opløsningsmidler

Kræver lufttæt opbevaring

Det kræver ingen specielle hardware

Større chance for clogging, hvis dysen er varm og ikke extrudere

 

Dyrt materiale

 

Generelt om materialet PVA

PVA er mest kendt for at kunne opløses i vand og at det bliver brugt som support materiale til komplekse print emner.PVA, også kaldet Polyvinyl Alcohol, er blødt og er lavet af bionedbrydelige polymer, som er meget sensitive overfor fugt! Når PVA bliver udsat for vand, vil det opløses, hvilket gør det et fantastisk support materiale. Da man efter endt print, kan putte hele emnet ned i en skål med vand, hvorefter PVA vil opløses. Man kan derfor printe ekstreme komplekse former eller emner med delvise lukkede hulrum, hvor standard support materiale ville have give en udfordring. PVA kan også bruges som et model materiale, hvis man skal bruge en hurtig prototype.

3DE Premium PVA fås både i 1.75mm og 2.85mm med 1kg filament på spolen - se mere  her!

Hardware Anbefalinger

  • Bed

    • Temperatur: 45-60 °C

    • Heated Bed er en mulighed

    • Kræver ikke enclosure/kabinet

 

  • Bygge Overflade

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • PEI SpiderSheet - kan købes her!

    • Malertape

 

  • Extruder

    • Temperatur: 185-200 °C

    • Der kræves ingen speciel hot end

 

  • Køling

    • Kræves køling

 

Vær Opmærksom på Opbevaring af dit PVA

PVA opløses i vand, derfor er det vigtigt at det bliver opbevaret lufttæt. PVA absorberer fugten fra sine omgivelser og kan derfor komme til at boble og flække under print, hvilket vil ødelægge kvaliteten og styrke på den endelige del. Når du er færdig med dit print, skal du sørge for at tage spolen med PVA af og placer den i en lufttæt beholder. Du kan evt. putte den i genlukposen, som den med modtaget i, sammen med silica poserne.

Har dit materiale absorberet for meget fugt, kan materialet tørres ved brug af en kommerciel dehydrator eller en ovn indstillet til den lavest mulige temperatur i nogle få timer. Det vil trække fugten ud, uden at smelte det.

Vi kan klart anbefale en Polybox, hvor man kan opbevare sit PVA og hvor filamentet også kan stå under selve print processen. Så er du fri for bekymringer ang. fugt i dit PVA - se mere her!

 

Brug Dense Support Layers

PVA kan være dyrt! Har du Simplify3D kan du bruge funktionen Dense Supports, som tillader kun at bruge PVA materialet til grænsefladerne mellem dit emne og supporten. Dette kan spare dig for 90% eller mere PVA materiale.



Ceramic

 

Fordele

Ulemper

Ideel for efterbehandling

Modtagelig for fugt

Helt glat og porcelænsagtig overflade efter efterbehandling

 

 

Generelt om materialet Ceramic

Vores 3DE Premium Ceramic er et meget spændende materiale, som har meget lignende indstillinger som PLA og er derfor nemt at printe med. Det er et materiale som er vokslignende og udviklet for at have gode efterbehandlings muligheder. Med dette materiale er der mulighed for at fjerne de synlige lag, som der kan være ved FDM print. Det skal blot efterbehandles med sprit, såsom isopropyl eller ethanol.

Hardware Indstillinger

  • Bed

    • Temperatur: 70 °C

    • Heated Bed

    • Kræver ikke enclosure/kabinet

  • Bygge Overflade

    • SpiderSheet - kan købes her!

    • PEI SpiderSheet - kan købes her!

    • Malertape

 

  • Extruder

    • Temperatur: 190-220 °C

    • Der kræves ingen speciel hot end

 

  • Køling

    • Kræves køling

 

  

Modtagelig for fugt

Ceramic er modtagelig overfor fugt fra sine omgivelser, hvilket kan have indflydelse på dets kvalitet. Det skal opbevares lufttæt efter åbning.

 

Efterbehandlings Muligheder

Man kan efterbehandle emnet med en forstøver med isopropyl eller ethanol. Du kan også dyppe dit emne i en skål/spand med isopropyl eller ethanol et kort tid, alt efter hvor stort det emne er. Prøv dig frem.

Der er dog også udviklet en boks til netop formålet. Du skal blot sætte dit emne ind i Polysher’en, hvor det vil blive eksponeret for små partikler af alkohol. Det skal have lov at tørre efter en efterbehandling. Du kan købe en fin Polisher her for perfekt/ensartet efterbehandling.