Hvad er en 3dprinter?

3D printteknologien gjorde sin teknologiske debut i år 1986, men fik dog ikke en større betydning indtil omkring 1990'erne - teknologien var ikke populær for almindelige mennesker, men var primært brugt indenfor tekniske ingeniørfag samt indenfor arkitektur og design.

Der findes flere former for teknologier der er i stand til at udføre 3dprint, men de mest udbredte indenfor hobbyprint er kategoriseret ved den måde emnerne bliver bygget.  

SLS (selective laser sintering), FDM (Fused dopostion modeling) og SLA (stereolithography) er de mest udbredte 3dprinter teknologier. SLS og FDM bruger smeltning eller blødgøring af materiale til produktion af de mange lag i 3dprint.

Her er en lille video af SLS teknologien

 

Her en lille video (Ultimaker 2) som er en FDM printer som forhandles hos 3deksperten.dk

 

Og til sidst en kort video om SLA teknologien

 

Lidt om opløsningen

Opløsningen på en 3dprinter angives i lagtykkelse samt i X-Y opløsning i dpi. Den typiske lagtykkelse er omkring 100 mikrometre (o,1mm). Man kan sammenligne X-Y opløsningen med den man ser i moderne lacerprintere (0,05-0,1mm( i diameter. Det skal dog bemærkes at det ikke er alle 3dprintere der angiver X-Y opløsningen i dpi, da dette kun gælder for de maskiner der anvender en sammenlignlig teknologi, som ses ved f.eks. den traditionelle blækprinter eller lacerprinter. 

 

Hvad kan man lave med en 3dprinter?

Indenfor 3dprinter kredse siger man "Hvis du kan tegne, så kan du lave det!". I nedenstående video vises der mange emner der kan laves af en 3dprinter. Det skal dog bemærkes, at jo mere detaljeret dit emner er, jo mere kræves der asf din printer - i nogle tilfælde kommer hobbyprintere til kort og man må da vælge en professionel løsning - moderne 3dprintere kan idag præstere utrolige emner og kan i de fleste tilfælde klare opgaven.