Knude på filamentet?

Hos 3D Eksperten sælger vi ret store mængder af filament og har et par gange oplevet nogle frustreret kunder, der klager over "knuder" på deres filament. Vi forstår naturligvis hvor frustrerende det kan være - at 3dprinteren går "tør" for filament midt i et print, midt om natten eller under en stram deadline.

Vi vil forsøge at belyse området og håber at det er brugbar information =)

Når man modtager sit filament vil man se at filamentet er pakket i en vakuum pakket plastpose med en lille pose silicium - så langt, så godt!

Det næste du vil opdage er at filamentet sidder fast (enden af filamentet) mellem to små huller i siden af spolen - dette skal naturligvis være tilfældet på alle spoler, da det er din sikkerhed for, at der ikke er "knuder" eller på anden måde filtret filament på rullen, inden din modtagelse og egenbehandling. 

Den typiske fejl

Det der oftest sker er at brugeren taber filamentet, når man enten skal loade eller unloade filament i sin 3dprinter. Når man taber tråden vil der ske det  man ser i ovenstående video - spidsen kan meget nemt rulle sig under en anden rulning på spolen - og så har du problemet! En knude på dit filament.

Forket ophæng af dit filament.

Når og hvis du har dit filament enten hængende på siden, på vægen, i en holder eksternt eller hvor nu man har sit filament - så skal man sikre sig at spolen løber "sikkert" rundt. Med dette mener vi at det er vigtigt at rullen ikke kan få lov at løbe frit, da dette kan bevirke at spolens tråde kan blive løse og hermed ligge sig over hinanden.

Hvordan løses det?

Se filmen :)

Kort beskrevet skal du finde "knuden" på dit filament og herefter tage alle rulninger ud over kanten af rullen - herefter rulles det tilbage på spolen.

 

Hvem  har ansvaret for det?

Det er naturligvis frustrerende når det sker at filamentet knuder sig og skaber problemer under print - dog gør vi opmærksom på, at det udelukkende er brugerens ansvar at have et vågnet øje med sin 3dprinter for altid at sikre sig at dette ikke sker - lad den aldrig stå og arbejde uden opsyn.

Vi har naturligvis set at filamentet i nogle tilfælde kan være spolet meget stramt på rullerne - dette er typisk set tidligere på spoler med en lille hul diameter - dette virker at producenten skal spinde de inderste rulninger meget stramt og det kan for nogle maskiner være svært at "trække fri" dette er bla. én af årsagerne til at vi bruger nogle helt særlige spoler med en stor (min 55mm) hul diameter på alt vores 3DE Premium filament  - befinder problemet sit i at det er "spændt for hårdt" på spolen.

Altså kan vi nu udelukke at der fra producenternes side kan laves knuder på filamentet - det kan ikke lade sig gøre :)

 

Her en lille film der kort illustrerer hvorledes filament kan spoles på - det er dog en ældre udgave, men viser dog principperne meget fint.