News

Hvilket filament skal jeg købe til min nye 3d printer?

Hvilket filament skal jeg købe til min nye 3d printer?

Er du ny indenfor 3d print - har du lige fået din nye 3d printer eller gør du de indledende skridt mod at kaste dig ud i 3d printer universet - så vil jeg her skrive lidt om hvilke spørgsmål vi ofte får, når en kunde ringer ind for at få vejledning omkring filament valg.


Det de flest bruger og det som i dagligdagen er “bedst”.

Vi anbefaler altid nye som erfarne brugere at få en del PLA filament med til sin 3d printer.


Jeg vil ikke gå en masse i detaljer i denne tråd omkring hvad PLA filament er, men kort fortalt er det et bionedbrydeligt plast - det er super stærkt - nemt at printe med - er ikke giftigt (partikeludledning) og så findes det i et utal af farver og modeller.


Et typisk scenarie kunne være at man som kunde har tanker om at købe en Creality (https://3deksperten.dk/collections/creality-3d-printer) 3d printer - de er utrolig populære og er glade for at spise filament 🙂


Hvor meget filament skal man købe og hvilket?


Der er som sådan ikke noget der er rigtigt og forkert - der findes et utal af gode mærker og modeller PLA - det er uden sammenligning det mest populære filament og man kan få det fra forskellige leverandører og i alverdens mærker.


Vi har et rimelig stort udvalg af PLA filamenter og vi anbefaler som udgangspunkt de modeller som vi selv bruger, dem som vi har mindst reklamationer på samt det som giver mening i forhold til pris og kvalitet.


Den klare bestseller hos os i 3D Eksperten er 3DE Premium filament. Kort fortalt så er det et filament vi har udviklet på de sidste 12 år og har igennem tiden optimeret løbende på den feedback, vi har fået fra vores mange kunder igennem årene.


Nogle få ting man kan skrive om det;


3DE Premium dækker hele spectret af filament - lige fra PLA/PETG/ABS/TPU-Gummi/PC/PP - eksotiske materiale i silky, bi- og tricolor, PBT, nylon og mange flere - altså en utrolig bred og stærk repræsenteret filament på 3d printer markedet.


En god begynder PLA er klart vores 3DE Premium PLA - den kan findes her (https://3deksperten.dk/collections/3de-premium-pla-1-75mm-1) og den fås i alle farver og den mest anvendte er 1.75mm, der anvendes i f.esk. Creality, Prusa MK3S+, Bamblab X1, Voron maskiner osv.


Kort beskrevet er 3de premium PLA en rigtig god hverdags filament - den er stærk, har en god rundhed, god varmeresistens og giver generelt pæne resultater i de fleste maskiner. 


Ønsker man lidt mere styrke - f.eks. til emner der skal under hårdt slid (det kunne være en ny 3d printet batteriholder til din skruemaskine) så kan vi anbefale 3DE Premium PLA MAX - det er en super stærk PLA - den er meget populær og kendt for god kvalitet, høj styrke og så udmærker den sig ved at vi har sikret den med en højere varmeresistens som gør den yderst god til maskiner / 3dprintere der arbejder i et lukket kabinet eller som bruger en all metal hotend, hvor normale PLA typer kan stoppe til (hotend clog). Den fås i alle farver og kommer typisk, som de fleste andre modeller, på en 1kg spole. Se modellerne her https://3deksperten.dk/collections/3de-premium-pla-max


Hvis man er ude på lidt lir - skal lave en ny trefarvet drage til sin svigermor eller en skinnende silke guldfarvet undulat til sin kone - så har vi et rimelig stort udvalg af bi- og tri color filament (filament som er splittet med flere farver sideløbende), rainbow - et filament hvor det løbende skifter faver, eller en silky farve som kommer i med en klar skinnende effekt. Det er blevet utrolig populært og er klart anbefalet at få med til sin nye 3d printer. Se modellerne her https://3deksperten.dk/collections/3de-premium-eksotisk-pla


Alt i alt er der mange gode filamenter ude på markedet idag og vi har omkring 100 tons materiale liggende i forskellige farver og typer - der er intet som er rigtigt eller forkert i forhold til farve og type - det er helt enkelt op til den enkelte person eller det konkrete projekt man har i tankerne.


Kort opsummeret kan man bruge denne liste som inspiration til filamenter der ofte sælges med til en lille, mellem eller stor 3d printer


1x pirate black 1.75

1x snow white 1.75

1x slate grey 1.75

1x mailbox red 1.75


1x dimafix 400 ml lim


1x silky gold 1.75

1x silky silver 1.75

1x silky copper 1.75


Der findes et utal af forskellige kombinationer og alle farver printer stort set ensartet.