News

Knækker dit filament?

Knækker dit filament?

Sådan Undgår Du, at Dit Filament Knækker og Bliver Sprødt

3D printing er en fascinerende teknologi, der giver mulighed for at skabe alt fra små komponenter til store prototyper. Men en af de mest frustrerende problemer, som mange 3D printere står overfor, er, når filamentet knækker eller bliver sprødt. Dette kan ikke kun forårsage fejl i dine print, men også medføre spild af materiale og tid. Her er nogle tips og tricks til, hvordan du kan undgå dette problem og sikre, at dit filament forbliver i optimal stand.

 

1. Opbevaring er Nøglen

Filament er meget følsomt over for fugt, og selv en lille mængde fugt kan gøre det sprødt. Derfor er det vigtigt at opbevare filamentet korrekt:

 • Brug en tørboks: En tørboks med en fugtighedsabsorberende pakke er ideel til opbevaring af filament. Dette holder fugtigheden på et minimum og forhindrer filamentet i at absorbere fugt fra luften. 
 • Forseglede poser: Hvis du ikke har en tørboks, kan du bruge forseglede plastikposer med fugtighedsabsorberende poser (silica gel). Sørg for at lukke posen tæt efter hver brug.
 • Køligt og tørt sted: Opbevar filamentet på et køligt og tørt sted, væk fra direkte sollys og varme kilder.
 • AMS: Står dit filament i en AMS efter endt printning, så sørg for at få den tilbage i en tørreboks eller forseglet plastikpose. 
 • Se vores anbefaling af tørrebokse og vacuumposer her

 

2. Tjek Fugtighedsniveauet

Fugtighed er den største fjende af filamenter som PLA, ABS og PETG. For at undgå problemer med sprødt filament, skal du regelmæssigt tjekke fugtighedsniveauet i opbevaringsområdet:

 • Fugtmåler: Invester i en lille fugtmåler for at overvåge fugtighedsniveauet i dit opbevaringsområde. Hold fugtigheden under 20% for optimal opbevaring af filament. Vi anbefaler denne, se her
 • Tør dine filamenter: Hvis du mistænker, at dit filament er blevet fugtigt, kan du tørre det ved hjælp af en filamenttørrer som eksempelvis Filament Dryer, eller ved at placere det i en ovn ved lav temperatur (ca. 50°C) i et par timer.
 • Se vores anbefaling af tørrebokse og vacuumposer her

3. Håndtering af Filament

Hvordan du håndterer dit filament kan også påvirke dets levetid og kvalitet:

 • Undgå knuder: Når du håndterer filamentet, skal du sørge for, at det ikke bliver viklet eller får knuder. Knuder kan forårsage spændinger, der kan føre til, at filamentet knækker.
 • Blid oprulning: Når du ruller filamentet tilbage på spolen, skal du gøre det forsigtigt og jævnt for at undgå at stramme det for meget.
 • Se vores andet blogindlæg i forhold til, hvordan du undgår knuder på dit filament, se her

4. Brug Kvalitetsfilament

Kvaliteten af det filament, du bruger, spiller en stor rolle i, hvor holdbart det er. Hos 3D Eksperten tilbyder vi en bred vifte af premium filamenter som 3DE Premium Filament, som er igennem vores kvalitets kontrol, for at sikre, at du får den bedste ydeevne og holdbarhed.

 

5. Afsluttende Tanker

Ved at følge disse enkle tips kan du undgå mange af de almindelige problemer, der forårsager, at filamentet knækker eller bliver sprødt. Korrekt opbevaring, håndtering og vedligeholdelse kan gøre en stor forskel i kvaliteten af dine emner og forlænge levetiden på dit filament.

Husk, at hos 3D Eksperten står vi altid klar til at hjælpe dig med råd og vejledning om 3D-print og filament. Vi tilbyder et bredt udvalg af høj kvalitets filamenter, tilbehør og udstyr for at sikre, at du får den bedste oplevelse med din 3D-printer.

God fornøjelse med dine printprojekter!

Tidligere
UltiMaker Factor 4 - Nyeste skud på stammen!
Næste
Extruder og Hotends Funktioner
Emil Sahlin
Ejer og 3D specialist

Emil Sahlin

Emil Sahlin har siden 2012 været en markant skikkelse inden for 3D print teknologi i Danmark. Som en af landets første forhandlere har han spillet en central rolle i introduktionen og udbredelsen af 3D printere.

Emil er ejer af 3D Eksperten, hvor han dagligt yder professionel rådgivning og vejledning til kunder, og sikrer dem de bedste løsninger inden for 3D print. Læs mere om Emil her.